Gå til hovedinnhold

Oppblomstring PO9 - Oppdatering april-mai 2025

April og mai 2025 har det vært registret økt mortalitet i PO9, indre del av Vestfjorden. Slik det ser ut nå er det snakk om flere avskilte lokale oppblomstringer og akkumulering av alger som kan være skadelige for fisk.På det nåværende tidspunkt er det kun rapportert mortalitet i Kanstadfjorden. 

I perioden 26 april frem til i dag er det rapportert om økt mortalitet og adferdsendringer ved flere lokaliteter i PO9 og 10. Hovedutfordringene har vært registert i PO9, med mortalitet i tre områder i denne perioden. For øvrige områder er det kun rapportert om kartvarige perioder med økt mortalitet og/eller adferdsendringer. På nåværende tidspunkt er det kun et område innen PO9 som rapportere om martalitet. 

Øksfjorden
Første tilfelle ble innrapportert 26 april fra Øksfjorden. Anlegg i fjorden opplevde økt mortalitet og fikk adferdsendring på fisk i merd. Analyser av algeprøver fra dette området viste svært høy tetthet av den kolonidannende algen Phaeocystis. Arten er tidligere assosiert med økt mortalitet hos laks, men det er forholdsvis få og sporadiske rapporter på at denne arten medfører økt mortalitet. Virkemåten er fortsatt noe usikker, men klogging eller skader på gjellene er sannsynlig årsak til mortalitet. Det foreligger rapporter på at arten har hemolytiske stoffer. Arten har høyt innhold av DMS (svovel forbindelse).  Phaeocystis er en vanlig alge i forbindelse med våroppblomstringen i Nord-Norge. I enkelte år kan den være dominerende, mens i andre år er gruppen kiselalger dominerende. Lokaliteter berørt i Øksfjorden igangsatte nedslaktning. En lokalitet sør for Øksfjorden som spredningsmodellen (Modell 1) viste kunne bli berørt av oppblomstringen besluttet oppdretter å flytte fisk fra. Kun mindre mortalitet ved denne lokaliteten. En fjerde lokalitet, lengre sør, er besluttet å ikke igangsette tiltak ved, men lokalitet følges opp med algeanalyser. Spredningsmodell ble satt opp 29/4 og 2/5 med utgangspunkt i denne oppblomstringen/øke mortalitet (modell 1). Spredningsmodellen viste at området sør for Øksfjorden ned til Storemolla ville kunne påvirkes. Modellen antyder mindre transport inni Raftsundet via Ulvågsundet. Modellen indikerer at området øst for Øksfjorden kunne påvirkes, det foreligger ingen rapporter på mortalitet i den østlige delen. 

modell3

Spredningsmodell 1 (29/4 og 2/5). Havforskningsinstituttet. 2. mai ble det kjørt en ny spredningsmodell. På grunn av et litt «uoversiktlig» algebilde i området ble det besluttet at modellen ble kjørt med samme utgangspunkt som forrige kjøring. Modellen dekker perioden 29 april til 7. mai, kjørt den 2. mai. 

Raftsundet 
Andre tilfelle av økt mortalitet ble rapportert 3 mai i sørlig del av Raftsundet. I forkant av denne mortaliteten ble det ikke rapportert om endringer i adferd. Ved denne lokaliteten viste algeanalysene økende tetthet av Chrysochromulina. Konsentrasjonen av alger var på nivå som medføre adferdsendring og økt mortalitet. Det var mortalitet ved denne lokaliteten i perioden 3-6 mai. Anlegget ble overvåket med daglige prøvetakning for alger. Algeanalysene viste økende mengder frem til 6 mai. Spredningsmodellering for Raftsundet, med utgangspunkt i Korsnes den 3 mai. Basert på de dominerende strømforhold vil partikler ha en passiv transport nordover i den modellerte perioden. Modellen er basert på det generelle strømbilde i overflatelaget. Det er betydelig variasjon innen et døgn, med både sørgående og nordgående retning på strømmen. Der er også forskjeller mellom vestlig (strøm mer sørlig retning) og østlig del (mer nordlig) av sundet. Modellen indikere at lokaliteter nord for Raftsundet, i Ingelsfjorden, vil kunne påvirkes. Overvåkning nord for Raftsundet igangsatt. 

modell4

Spredningsmodell 2 (3/5). Havforskningsinstituttet. Det ble rapportert om mortalitet ved Korsnes den 3. mai. Det er kjørt en spredningsmodell med utgangspunkt i observasjoner fra dette punktet. Det er påvist moderat/høy tetthet av Chrysochromulina ved lokaliteten. 

Kanstadfjorden
Det ble rapportert om noe økt mortalitet den 30 april i dette området. Deretter avtak mortaliteten og forholde var ok i de følgende dagene. Overvåkningsdata i perioden 1-5 mai viste kun lave tettheter av potensielt skadelige alger. Data fra perioden 7-8 mai viser lave tettheter av Chrysochromulina, men økende mengder av Phaeocystis. Det er gjennomført en modellering av mulig spredning fra Kanstadfjorden for perioden 7-12 mai (Modell 3). Modelleringen tilsier at eventuell algeoppblomstring vil transporters ut Kanstadfjorde og gå sør - vest. Basert på modelleringen er det lite sannsynlig at den beveger seg innover mot Ofotfjorden eller Tjeldsundet. Område som vil kunne berøres er Kanstadfjorden, sørover til Offerøya og deretter svakt vestover. Modelleringen tilsier at den ikke når Flaget i den modellerte perioden.

modell5

Spredningsmodell 3 (8/5). Kanstadfjorden. Havforskningsinstituttet. Basert på tellinger fra Kanstadjorden ble det satt opp og kjørt en spredningsmodell. I modellen er "alger" lagt inn i Kanstadfjorden basert på observasjoner og kjørt som passiv spredningsmodell, basert på gjeldene strømforhold og metrologiske varsel for modell perioden. 
 

Risikovurdering for området Uke 19

Basert på innkommende rapporter fra næringen og algeanalyse resultat fra SeaEco er det utarbeidet en risikovurdering for området påvirket i PO9. Det foreligger noe mer data og informasjon, men ligger utefor kartsnittet og er alle i  "lav risiko". 

uke19Torsdag

Risikovurdering basert på data i uke 19 (5-8 mai). Grønn: lav/ingen risiko, Oransje; moderat, Rød; høy risiko. Foreligger data fra områder utenfor kartustsnitt, disse viser lav/ingen risiko. 

 

Havforskningsinstituttet følger opp oppblomstringen i samarbeid med næringen og lokal beredskapsgruppe (Kupa) i området og vil komme med oppdateringer dersom ny informasjon fremkommer. Vi ber om at eventuelle adferdsendringer eller forhøyet mortalitet rapporteres til Havforskningsinstituttet.