Gå til hovedinnhold

Statusrapport for uke 18 - Oppdatering

Det er registret lave tettheter av potensielt skadelige alger i Produksjonsområdene 1 til 6 og i Po9, med unntak av PO5. Det er registert en markant økning i tettheten av Chrysochromulina i produksjonsområde 5 i uke 18. Det registreres økende utbredelse av Prymnesium og Chrysochromulina i enkelte produksjonsområder, men tettheten i disse er fortsatt lav.

Nye overvåkningsdata er det registert en markant økning i Chrysochromulina i produksjonsområde 5. Tettheten anses nå som moderat i dette området. Oppdrettere i området bes være oppmerksom på eventuelle adferdsendringer, og rapportere slike hendelser til Havforskningsinstituttet. Det tas ut nye prøver fra området i uke 19.  

Langs kysten ble det i uke 18 registrert lave konsentrasjoner i PO 1-6 og PO 9 av skadelige alger. Det er i denne uken registrert potensielt skadelige alger ved flere stasjoner, noe som tyder på økende utbredelse. Det er først og fremst Prymnesium og Chrysochromulina som øker i mengde og utbredelse og da i områdene PO2 og 3. Tettheten er fortsatt lav ved alle lokaliteter som er overvåket og det er ingen tegn til økende eller avtakende tettheter. Det er fortsatt høyest tetthet i fjordene og lav i åpne kystområder. I Produksjonsområde 1 har det været en økning i tettheten av Pseudochattonella, men fortsatt under faregrensen for mortalitet.  

Fra Midt-Norge og nordover registreres den kolonidannende algen Phaeocystic. Konsentrasjon er avtakende i alle områdene og er først og fremt til stede i PO7-8 i koloniform. I enkelt fjordsystemer er det økende mengder Chaetoceros spp., en slekt av kiselalger der enkelte arter har kraftige børster. Høy tetthet av disse artene er tidligere assosiert med adferdsendringer, redusert appetitt og noe økning i mortalitet. Økt negative konsekvenser av Chaetoceros spp i høy tetthet inntreffer som oftest sammen med annen aktivitet i anlegget (multistress).  

Ikke alle data er kommet inn fra de ulike overvåkningsprogrammene enda. Oppdatering vil komme så snart disse foreligger.

Endring i adferd og appetitt i forbindelse med våroppblomstringen bes rapporters til Havforskningsinstituttet (se øverste meny i «Algestatus»).