Statusrapport for uke 25
PO1 Alexandrium pseudogonyaulax økt betydelig fra forrige uke. Økningen registreres hovedsakelig i indre deler Skagerrak, ned mot Agder-kysten. For uke 25 er det satt moderat risiko for oppblomstring av denne arten i indre del av PO1. Arten har tidligere medført mortalitet hos oppdrettsfisk og vill fisk i PO1. Arten er også registrert i lav tetthet i ytre del an PO2.
PO5 har det vært registrert betydelig variasjon i mengden Chrysochromulina i de senere ukene. For uke 25 er det registrert en markant økning i mengden Chrysochromulina. Tettheten er fortsatt under det man anser som problematisk, men det kan være lokale forskjeller og en ytterligere økning vil kunne medføre endring i adferd. fra forrige uke.
PO9 Det er registrert moderate mengder av Chrysochromulina ved Skrova denne uken. Vanntransporten i området de neste 5 dagene er hovedsakelig øst og nordover. Eventuell alge som vil føres med vannmassene vil komme inn mot Hamarøy og vil kunne spres inn i fjordene. Prøvene viste moderate mengder som normalt ikke skal føre til endringer, men vi ber oppdrettere i området være oppmerksomme på endringer i adferd.
For de øvrige produksjonsområdene er det registrert redusert utbredelse av potensielt skadelige alger og en reduksjon i tettheten av potensielt skadelige alger. Tettheter som registrere er lave og godt under konsentrasjoner som medfører endring i adferd eller mortalitet. Fortsatt er det Chrysochromulina og Prymnesium som er mest fremtredende arter. Pseudochattonella registreres sporadisk, hovedsakelig i Nord-Norge. I de sørlige PO’ene er det økende utbredelse og mengde av potensielt skadelige fureflagellater, først og fremst Alexandrium pseudogonyaulax.
Figur: Oversikt over tilstedeværesle av potensielt skadelige alger i de ulike produksjonsområdene i perioden uke 10 til og med 25 i 2024
Det er kun enkeltfjorder, og lokaliteter, der man registrere høy tetthet av kiselalger i uke 24. Kalkalgen Emiliania huxleyi blir registret i flere og flere områder. Arten anses ikke som en skadelige alger, men tettheter av denne algen som medfører misfarging av vannet vil føre til adferdsendringer og nedsatt appetitt (https://algestatus.hi.no/nyheter/havet-farges-turkist-av-en-mikroskopisk-alge).
Endring i adferd og appetitt bes rapporters til Havforskningsinstituttet. Man kan benytte «hendelsesrapport» (se øverste meny i «Algestatus») for å rapportere eventuelle endringer. Informasjon som rapporteres blir håndtert konfidensielt.