Gå til hovedinnhold

Statusrapport – Oppblomstring i PO9

Lørdag 26 april kom det melding om økt mortalitet i Øksfjorden i produksjonsområde 9. Analyser av vannprøver, gjennomført av SeaEco, viste høy tetthet av algen Phaeocystis ved den aktuelle lokaliteten med forhøyet dødelighet. I forbindelse med SeaEco’s oppfølgningen tirsdag 29 april ble det påvist Chrysochromulina i tillegg til Phaeocystis i området. I dag (30/4) er det rapportert om mortalitet ved to lokaliteter i ytre-midtre del av Øksfjorden. 

Det er rapportert om omfattende mortalitet ved 2 lokaliteter i Øksfjorden de siste dagene. Analyser av algeprøver viser dominans av Phaeocystis ved begge lokalitetene (SeaEco). I tillegg er det registret tilstedeværelse av Chrysochromulina i området (SeaEco). 
Prøvene fra lørdag viste svært høye konsentrasjoner av Phaeocystis ved lokalitet med høy mortalitet. Denne algen er tidligere assosiert med fiskemortalitet, og anses som hovedårsak til den observerte mortaliteten i området. Phaeocystis er en art som er vanlig i Nord-Norge på våren og vil i enkelte år og områder forekomme i høy tetthet i forbindelse med våroppblomstringen. I lave/moderate mengder anses arten som ufarlig, men høy tetthet vil medfører utfordringer med gjellene. Selve algecellene er små og vil ikke medføre problem (Bilde), men arten danner «gele» kolonier som kan bli opp til 2mm i diameter. Det er disse koloniene av Phaeocystis som er assosiert med negative konsekvenser med nedsatt gjelle funksjoner. I og med at Chrysochromulina er registrert i prøvene (SeaEco) kan man ikke utelukke at denne bidrar til mortalitet. 


Phaeocystis celler

Bilde; Celler av den kolonidannende algen Phaeocystis. Foto Havforskningsinstituttet, algelaboratoriet. 

Havforskningsinstituttet har gjennomført spredningsmodellering fra det området som er omfattet av mortalitet. I denne modellering har vi «sluppet ut» alger i et større område i ytre-midtre del av Øksfjorden (Modellering). Modelleringen viser at oppblomstringen vil holde seg i området Flaget de første dagen for deretter å langsom bevege seg sørover mot Årstein. Dersom oppblomstringen forsetter å ha negativ effekt på fisk de neste 5 døgnene er det området fra Øksfjorden ned mot Årstein, samt området øst for Øksfjorden mot Offersøya som vil påvirkes. 

Ladim

Modellering; Havforskningsinstituttets Spredningsmodell, (Ladim, basert på NordKyst800)

 

Havforskningsinstituttet følger opp oppblomstringen i samarbeid med næringen i området og vil komme med oppdateringer dersom ny informasjon fremkommer. 
Vi ber om at eventuelle adferdsendringer eller forhøyet mortalitet rapporteres til Havforskningsinstituttet.