Gå til hovedinnhold

Statusrapport uke 15

Det er i uke 15 registret skadelige lager i produksjonsområde – til og med 6, samt i PO9 og 11. Konsentrasjonen anses som lave med unntak av PO 5 der det har vært en markant økning i Chrysochromulina den siste uken. Pseudochattonella oppblomstring som er har vært observert i Skagerrak i perioden 27 mars til 10 april har enten blitt transportert ut i Skagerrak eller kollapset. I dag er det kun registrert spormengder av celler langs skagerrakkysten. 

For PO5 er det registrert økende mengder av Chrysochromulina ved en lokalitet. Fortsatt knyttet noe usikkerhet til hvilken art som dominere i dette området, men vi oppfordre næringen å være oppmerksomme på endringer i adferd eller forhøyet mortalitet. 
For de øvrige produksjonsområdene er det kun moderate til lave tettheter av skadelige alger som ikke vil medføre mortalitet eller adferds endinger. Det kan nevnes at det registres økende mengder av den kolonidannende algen Phaeocystic i PO9-11. Slekten er vanlig i dette området på våren og høy biomasse av denne algen vil kunne medfører adferdsendringer da den kan resultere i problem i gjellene. 
PO 1; mengden Pseudochattonella har avtatt de siste dagen ved Arendal, samtidig viser satellittbilder mindre algebiomasse og modelleringer at eventuell spredning viser transport ut fra kysten og ut i Skagerrak. Denne uken startet med moderate mengder av Pseudochattonella på Sørlandskysten, etter en helg med observasjoner som indikerte betydelige mengder på den svenske vestkysten og indre Skagerrak. Modelleringer av denne opphopningen i indre Skagerrak viste at den ble holdt tilbake i dette området, samt at transporten sør-vest ville hovedsakelig foregå et stykke fra kysten i den ytre delen av kyststrømmen. Overvåkningen ved Arendal har vist høyere tetthet i de ytre områdene og moderate mengder inne ved kysten. Maksimum tetthet av Pseudochattonella ble registrert den 8 april ved Arendal, og har de senere dagen avtatt jevn. I dag registreres det lave mengder og cellene viser en celleform som man tidligere har assosiert med avtakende fase av oppblomstringer.  Modelleringer av videre spredning fra den 8 april viser at oppblomstringen holder seg ut fra kysten og transporters lengre ut i Skagerrak på Sørlandskysten. Det har ikke kommet inn rapporter om negative konsekvenser av denne oppblomstringen i norske farvann. 
Det er mye som tyder på at Pseudochattonella oppblomstringen 2025 i Skagerrak er i ferd med å brytes ned og forsvinne, men Havforskningsinstituttet vil følge situasjonen tett en stund til. Skulle man observere død fisk eller endringer i adferd hos fisk ber vi om at dette rapporteres til Havforskningsinstituttet.